Ново доба, Вук Бошковић, Битеф театар Београд и Артхуб Сарајево

Monday  22 May  2017  8:00 PM    Monday  22 May  2017 9:40 PM
Save Saved
Last update 23/05/2017
  76

Вук Бошковић
НОВО ДОБА
Битеф театар, Београд и АртХуб, Сарајево
Концепт и режија: Дино Мустафић
Сценограф: Петја Стојкова и Светослав Кокалов
Костимограф: Лејла Хоџић
Композитор: Владимир Пејковић
Асистент редитеља: Лука Јованов
Визуелни идентитет и дизајн: Марко Беркеш
Фотографија: Ненад Шугић, Марко Беркеш и Тамара Антоновић
Играју: Мирјана Карановић, Борис Исаковић, Ермин Браво, Снежана Богићевић и Славен Дошло

Представа траје сат и четрдесет минута.

Реч редитеља
Пред нама је занимљиво сценско истраживање механизма транзиције који је почео у злочину и донио профит одабраним. Такав морални релативизам није подношљив. Појединачно и колективно остали смо заглибљени између револуције која се није десила и еволуције која неће доћи. То ствара негативне емоције бијеса и мржње, друштво без демократије, које креира свијет послушних прагматика, људе без саосјећања и поштења. То је застрашујући пословни и политички деал ђжелата и жртве, потписан и овјерен од нове друштвене елите.
Тако се појам и схватање транзиције у главама нове “елите“ и њеном маркетиншком дјеловању претворио у својеврсну „канту за смеће“, у коју се трпа све што у овим новоствореним увјетима не ваља, што није у складу с политичким нормама или Божјим претпоставкама. Чим неко мисли другачије, ако није спреман да се прилагоди, шутира се у канте за смеће – и ствар безбрижно „хода даље“. Критичко мишљење је реметилачки фактор новокомпираних држава у којем доминира егзистенцијални страх као незаобилазна посљедица заоштрених друштвених притисака, економске и социјалне несигурности. Тај страх који се стално примјењује као дневно-политичка пракса кроз методе неправне државе, са логиком све се може купити продати, а човјек је најјефтинија роба, чињеница је на коју смо сви пристали и прихватили је као историјски или зли усуд.
Ово је само једна прича о човјеку са моралним интегритетом који није преживио транзицију.

Ново доба је гробље етичког идеализма.

Дино Мустафић
Реч аутора

Ствари су се промениле. Можда бесповратно. И то отвара многа питања. Прво и пре свега, да ли је претходних деценију и по транзиције на Балкану постало потпуно бесмислено? Да ли се ми крећемо и мењамо (без обзира колико то било килаво и споро) да би се прикључили свету који више не постоји? Да ли смо свесни тога уопште? Да ли је ова претпоставка нетачна и све у 2016. је било само много буке ни око чега? Без обзира, време је да се сведу неки рачуни. Балканска друштва су и даље у транзицији. И даље нису напустила свет рата, злочина и зла одакле су кренули, и даље нису стигли у слободни западни свет, а можда када стигнемо тамо, нећемо наћи ништа осим леша једна велике и претходних 60 година јако успешне идеје. Обични, свакодневни људи су учествовали у свему, и у рату, и у транзицији. Били су жртве, злочинци, сведоци, тајкуни, радници, унутрашњи емигранти, потенцијални емигранти, директори, силоватељи, незапослени. Били смо и јесмо апсолутно све. И све време смо углавном причали како ништа не зависи од нас. Иако то никада није било, нити ће икада бити тачно. Живели смо, живимо и живећемо и даље заједно, и радићемо и даље једни другима ствари које смо радили и до сад. Овај комад и ова представа су о свим тим стварима. О нама, о свету, о изборима у Америци, о изборима у Србији, о избегличкој кризи и њеним последицама. О ратовима који су се десили овде и о којима нико не прича али који вриште из подтекста, о онима који су отишли и онима који ће тек да оду. О нама који намеравамо да останемо иако не знамо тачно зашто. О хаосу који је свуда око нас. О Новом добу.

Вук Бошковић

music Skiing
Nearby hotels and apartments
Narodno pozorište Republike Srpske
Kralja Petra I Karađorđevića 78, Banja Luka, 78000, Bosnia and Herzegovina
Narodno pozorište Republike Srpske
Kralja Petra I Karađorđevića 78, Banja Luka, 78000, Bosnia and Herzegovina