Ново доба, Вук Бошковић, Битеф театар Београд и Артхуб Сарајево

Monday  22 May  2017  8:00 PM    Monday  22 May  2017 9:40 PM
Save Saved
Last update 23/05/2017
  77

Вук Бошковић
НОВО ДОБА
Битеф театар, Београд и АртХуб, Сарајево
Концепт и режија: Дино Мустафић
Сценограф: Петја Стојкова и Светослав Кокалов
Костимограф: Лејла Хоџић
Композитор: Владимир Пејковић
Асистент редитеља: Лука Јованов
Визуелни идентитет и дизајн: Марко Беркеш
Фотографија: Ненад Шугић, Марко Беркеш и Тамара Антоновић
Играју: Мирјана Карановић, Борис Исаковић, Ермин Браво, Снежана Богићевић и Славен Дошло

Представа траје сат и четрдесет минута.

Реч редитеља
Пред нама је занимљиво сценско истраживање механизма транзиције који је почео у злочину и донио профит одабраним. Такав морални релативизам није подношљив. Појединачно и колективно остали смо заглибљени између револуције која се није десила и еволуције која неће доћи. То ствара негативне емоције бијеса и мржње, друштво без демократије, које креира свијет послушних прагматика, људе без саосјећања и поштења. То је застрашујући пословни и политички деал ђжелата и жртве, потписан и овјерен од нове друштвене елите.
Тако се појам и схватање транзиције у главама нове “елите“ и њеном маркетиншком дјеловању претворио у својеврсну „канту за смеће“, у коју се трпа све што у овим новоствореним увјетима не ваља, што није у складу с политичким нормама или Божјим претпоставкама. Чим неко мисли другачије, ако није спреман да се прилагоди, шутира се у канте за смеће – и ствар безбрижно „хода даље“. Критичко мишљење је реметилачки фактор новокомпираних држава у којем доминира егзистенцијални страх као незаобилазна посљедица заоштрених друштвених притисака, економске и социјалне несигурности. Тај страх који се стално примјењује као дневно-политичка пракса кроз методе неправне државе, са логиком све се може купити продати, а човјек је најјефтинија роба, чињеница је на коју смо сви пристали и прихватили је као историјски или зли усуд.
Ово је само једна прича о човјеку са моралним интегритетом који није преживио транзицију.

Ново доба је гробље етичког идеализма.

Дино Мустафић
Реч аутора

Ствари су се промениле. Можда бесповратно. И то отвара многа питања. Прво и пре свега, да ли је претходних деценију и по транзиције на Балкану постало потпуно бесмислено? Да ли се ми крећемо и мењамо (без обзира колико то било килаво и споро) да би се прикључили свету који више не постоји? Да ли смо свесни тога уопште? Да ли је ова претпоставка нетачна и све у 2016. је било само много буке ни око чега? Без обзира, време је да се сведу неки рачуни. Балканска друштва су и даље у транзицији. И даље нису напустила свет рата, злочина и зла одакле су кренули, и даље нису стигли у слободни западни свет, а можда када стигнемо тамо, нећемо наћи ништа осим леша једна велике и претходних 60 година јако успешне идеје. Обични, свакодневни људи су учествовали у свему, и у рату, и у транзицији. Били су жртве, злочинци, сведоци, тајкуни, радници, унутрашњи емигранти, потенцијални емигранти, директори, силоватељи, незапослени. Били смо и јесмо апсолутно све. И све време смо углавном причали како ништа не зависи од нас. Иако то никада није било, нити ће икада бити тачно. Живели смо, живимо и живећемо и даље заједно, и радићемо и даље једни другима ствари које смо радили и до сад. Овај комад и ова представа су о свим тим стварима. О нама, о свету, о изборима у Америци, о изборима у Србији, о избегличкој кризи и њеним последицама. О ратовима који су се десили овде и о којима нико не прича али који вриште из подтекста, о онима који су отишли и онима који ће тек да оду. О нама који намеравамо да останемо иако не знамо тачно зашто. О хаосу који је свуда око нас. О Новом добу.

Вук Бошковић

music Skiing
Nearby hotels and apartments
Narodno pozorište Republike Srpske
Kralja Petra I Karađorđevića 78, Banja Luka, 78000, Bosnia and Herzegovina
Narodno pozorište Republike Srpske
Kralja Petra I Karađorđevića 78, Banja Luka, 78000, Bosnia and Herzegovina
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.