39. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny

Friday  22 March  2019  10:00 AM    Friday  22 March  2019 5:00 PM
Save Saved
Last update 23/03/2019
  1150

funkcionálisgasztronómia nigv sportfőváros
Az ország egyetlen szakács-cukrász-pincér tanulóinak rendezett nemzetközi versenyén az idei téma meghatározásával kiemelt célunk a gasztronómia funkcionális szerepének bemutatása a sport???? és a táplálkozás ???? összefüggésén keresztül.
A belépés ingyenes, részvételi szándékodat, kérjük, jelezd ezen az oldalon!
A verseny tartalma, követelményei:
A szakács versenyzők feladata egy háromfogásos ételsor elkészítése. Az összeállított menü állhat hideg előétel - meleg előétel - főételből vagy hideg előétel - leves - főételből vagy leves - meleg előétel - főételből. Az ételsor igazodjon egy aktív sportoló igényéhez, feleljen meg a korszerű táplálkozás követelményeinek, ügyelve a szükséges tápanyag-, kalória-, vitamin-, rostanyag- és nyomelem mennyiségre.
A cukrász versenyző feladata tányérdesszert és dísztorta készítése, amely igazodik egy aktív sportoló táplálkozási követelményeihez. A desszert mellett a tányéron kétféle kísérő öntet vagy mártás legyen. A desszert háromféle textúrát jelenítsen meg! A dísztorta harmonizáljon a verseny témájával. A termék 16 szeletes, maximális magassága díszítéssel együtt 40 cm lehet. A dísztortához az alaptortát betöltve hozhatja a versenyző, a díszítő- és burkolóelemek viszont kizárólag a helyszínen készíthetők.
A pincér versenyző feladata egy ötfogásos étrend összeállítása italsorral együtt, díszasztal terítése, valamint élőmunka a nézőközönség előtt. A díszmunka ételsora az Európa Sportfővárosa 2019 – Budapest eseménysorozat megnyitójának díszvacsorájára készüljön. Az italsor mutassa be a saját nemzeti borválasztékot. A menükártya kivitelezése legyen az alkalomhoz illő és a trendeknek megfelelő. A 2-4 személy részére terített, alkalmi díszasztal és a display jelenítse meg a nemzet/régió/iskola sporteredményeiről, egy-egy sportolóról vagy bármiről, ami kapcsolatos a sporttal vagy ezzel az eseménnyel. Az élőmunka feladatrész keretében minden versenyző készítsen zöldség és/vagy gyümölcs smoothie-t, turmixot bármilyen kiegészítő alapanyaggal és fűszerrel, amely a sportolók igényeinek megfelel. Az élőmunka ideje alatt a vendégekkel történő kommunikáció idegen nyelven zajlik.
Értékelési szempontok:
A szakács versenyzőknél - Az alkalmazott technológia szakszerűsége, az ízek összhangja, a kreativitás, a tálalás szakszerűsége, a színek és a díszítőelemek alkalmazása, összhatása; a munka szervezése, a higiéniai előírások és a technológiai fegyelem betartása; valamint a versenyzők kommunikációs készsége, a termékek bemutatása.
A cukrász versenyzőknél - A verseny szellemiségének figyelembe vétele, az ízek összhangja, a kreativitás, a tálalás szakszerűsége, a színek és a díszítő elemek alkalmazása, összhatása; a munka szervezése, a higiéniai előírások és a technológiai fegyelem betartása, az alkalmazott technológia és eszközhasználat szakszerűsége; valamint a versenyzők kommunikációs készsége, a termékek bemutatása.
A pincér versenyzőknél - A kiírás témájának megfelelő, a verseny szellemiségét megjelenítő kivitelezés, a díszasztal megjelenése, az eszközök, az alkalmazott díszítőelemek esztétikai és szakmai összhangja; a díszasztal és az installáció összképe, hangulata; az étrend (ételek és italok) összeállításának szakszerűsége, összhangja; a versenyző kommunikációs készsége a díszasztalnál; az élőmunka szakszerűsége; az élőmunka során készített ital íze, jellege, megjelenése; valamint a versenyző kommunikációs készsége az élőmunkánál.

sports
Nearby hotels and apartments
BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája
Ecseri út, Budapest, Magyarország
BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája
Ecseri út, Budapest, Magyarország