A cirkusz, mint párbeszéd: szociális és pedagógiai hatásai

Thursday  23 March  2017  1:00 PM    Thursday  23 March  2017 5:00 PM
Save (367) Saved (368)
Last update 24/03/2017
  13

Út a közösségi fejlesztéstől a közoktatásig - szakmai nap a cirkuszpedagógia építő hatásai iránt érdeklődőknek

A zsonglőrködés testi és lelki fejlődésre gyakorolt pozitív hatását ma már senki nem kérdőjelezi meg. A nemzetközi és a magyarországi gyakorlat is számos alkalommal bizonyította, hogy hatékonyan fejleszti a motoros és a tanulási készségeket, a kognitív folyamatokat, valamint a társas együttműködési készségeket is. Ezért lenne fontos, hogy a cirkusz bekerüljön az iskolai nevelésbe.

2017. március 23-i szakmai napunkra az innovatív módszerek iránt érdeklődő pedagógusokat várjuk egy közös gondolkodásra. Az esemény apropója a tanároknak szóló áprilisban induló képzésünk, mely után ők is beépíthetik a cirkuszpedagógiát szakmai eszköztárukba. A program keretében a Magyar Zsonglőr Egyesület bemutatja a közösségi fejlesztésben, ’szociális cirkuszi’ módszerrel elért eredményeit.

A részletes programot lásd a leírás alján.

A rendezvény során szó lesz az egyesüet legfonotosabb most futó hazai és nemzetközi programjairól:

- Karancslapujtői programunkon a helyi általános iskola gyerekei tanultak meg zsonglőrködni, és készítettek el egy előadást, amit meg is mutatnak rendezvényünk keretében. A zsonglőrfoglalkozások mellett a szakértői dráma pedagógia módszerét használva egy profi cirkuszi előadás megalkotását játszottuk el egy erre specializálódott rendezvényszervező iroda szemszögéből. Az Autonómia Alapítvány és az EGT Alap által kezdeményezett "A helyi párbeszéd elősegítése roma lakta falvakban új típusú művészeti foglalkozások segítségével" program izgalmas keretet nyújtott a foglalkozásokhoz.

- A rendezvényen fellép a Kaj Zhas Cirkusz csoportunk is, mely azokból a pesterzsébeti fiatalokból áll, akiknek már 2014 óta tartunk rendszeres foglalkozásokat, és ez alatt az idő alatt már komoly cirkuszi tudásra tettek szert. Programunk a Új Európa Alapítvány támogatásának segítségével a Pince Ijúsági Klubban valósul meg.

- Social Educircation európai hálózatunk 7 ország együttműködése, melynek célja a szociális cirkuszi módszertan mélyítése, kidolgozása és megtapasztalása minél többféle hátrányos helyzetű célcsoporttal: börtönbe fogvatartottak, testi vagy szellemi fogyatékosok, bevándorlók- kisebbségi csoportoknál körében.

- Ezen kívül szociális cirkuzsi foglalkozásokat tartunk fiatalkorú menekülteknek is. Ez a programunk egy négy országra kiterjedő nemzetközi együttműködés keretében jön létre. A nemzetközi együttműködéseinket az Erasmus+ program támogatja.

- Idei évben jelenik meg nagy örömünkre a szociális cirkuszi módszertanhoz készülő digitális kézikönyvünk, amely a cirkuszi pedagógia közoktatásba való bevezetését hivatott segíteni. A könyv megjelenése az NKA támogatásával valósul meg.

Rendezvény programja:
13.00 Sajtótájékoztató a Magyar Zsonglőr Egyesület szociális cirkuszi munkájáról és közoktatás számára készülő kiadványáról.
13.30 Színpadi bemutató: fellépnek a pesterzsébeti és karancslapujtői szociális cirkuszi csoportjaink.
14.00 Játék: zsonglőr eszközök kipróbálási lehetősége.
14.30 Szakmai összefoglaló iskolai tanároknak valamint művészeti és élményalapú neveléssel foglalkozó szakembereknek a szociális cirkuszi módszertanról.
15.30-16.30 Workshop a résztvevők bevonásával a cirkuszpedagógia lehetőségeiről a közoktatásban.

Kérjük jelenléti szándékát előzetesen jelezze itt:
https://goo.gl/forms/Tk1MTDEqSdN0M3mw2

Helyszín: Inspirál Cirkuszközpont, Budapest 1117 Sopron út 19/a

workshop Travel
Nearby hotels and apartments
INspirál Cirkuszközpont
Sopron út 19/A, Budapest, 1117, Hungary
INspirál Cirkuszközpont
Sopron út 19/A, Budapest, 1117, Hungary