KÉRI GÁBOR-EICHINGER TIBOR gitárduó koncertje

Thursday  26 February  2015  7:30 PM
Save Saved
Last update 19/05/2015
  2

KURTÁG és LIGETI MŰVEK GITÁRON – Hommage
Kurtág „Szálkák” és Ligeti „Musica Ricercata” című műveinek – illetve részleteinek – saját improvizációkkal bővített előadása két gitáron az előadók saját átiratai alapján.
Mindkét előadó jazz-gitár művész, Eichinger Tibor a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte diplomáját, Kéri Gábor Snétberger Ferenc tanítványa. Németországban számos formáció tagja volt (Tony Lakatos, Klaus Doldinger, Al Porcino Big Band).
Céljuk a kortárs zeneművek és az improvizáció élményének koncerteken történő bemutatása.
Ligeti maga is folyamatosan kísérletező alkotó, azért is esett a művészek választása a korai „Musica Ricercata” improvizációkkal való bővítésére. Ezek a művek – még a bartóki hatás alatt íródva – talán a leginkább „érintetlenek” kísérletezési szempontból a későbbi elektronikus, vagy „Hungarian Rock” kompozíciókhoz képest, ugyanakkor számtalan zenei lehetőséget kínálnak az improvizációra. A zongoráról két gitárra átírt darabok autentikus megszólaltatása mellett (a 11-ből 4 témát választottak ki a művészek), fontos kiemelni a két gitár ritmikai függetlenségét, melyet – ismerve Ligeti kései vonzódását az afrikai zenéhez – számos ritmikai képletben igen jól ki lehet használni. Ugyanakkor – ismét utalva a nagy Mester kísérletező szellemére – az akusztikus hangszerek mellett helyet kapnak az elektromos gitárok is, így hangzásban teljesen új dimenziókat nyitva az eredeti alkotások megközelítéséhez és „élvezeti értékük” feltárásához.
Kurtág eredetileg cimbalomra íródott műve virtuóz ötletek kimerülhetetlen kincsestára.
Mindkét gitárművész készített már felvételeket cimbalom-gitár duó, illetve trió formában (ütősökkel), így – a mű ismeretében – szinte magától adódik a késztetés, két, a jazzimprovizációban jártas művész ilyen irányú megközelítése e kincsestár „újrafelfedezéséhez”.
A „Szálkák” kétgitáros interpretációja közben a művészek mintegy „rácsodálkozva” fedezik fel a jazz konvencionális harmóniaépítkezésének Kurtág által zseniálisan megfogalmazott inkonvencionális alkalmazásait.
A négy tétel mindegyikének fő témája mellé improvizáció egy-egy kiragadott részlettel, majd a tételek lezárása az eredeti mű alapján adja meg a keretét ennek a nem mindennapi vállalkozásnak.
A művészek szándéka nemcsak a két műfaj – már annyiszor megálmodott, de ritkán igazán funkcionáló – közelítése, hanem a mai magyar zeneszerzők és előadóművészek, valamint a zeneszerető közönség figyelmének felkeltése, inspirálása – úgy a jazz, mint a kortárs zeneművészet oldalán.
Belépőjegy: 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft
A belépőjegyek személyesen a helysdzínen, 2 órával az előadás előtt válthatók.
Belépőjegyek elővételben: www.jegymester.hu, www.jegy.hu
A koncert támogatói: NKA Zenei kollégiuma, 9sműhely
A koncert szervezője SAMBOSI Bt. - www.sambosi.hu
Telefon: 06 20 539 1119

music concerts jazz
Nearby hotels and apartments
Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, Hungary

No posts on the event's notice board

Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, Hungary
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.