Funkcionalni Kor (Jezgro) Kurs

Sunday  21 April  2019  9:30 AM    Sunday  21 April  2019 2:30 PM
Save Saved
Last update 22/04/2019
  1966

Funkcionalni Kor (Jezgro) Kurs
· Naučite funkcionalnu anatomiju abdominalnih mišića, cervikalnih mišića, psoasa i quadratum lumboruma.
· Naučite kako da testirate lumbalno karlični stabilizatorni mehanizam.
· Naučite koja je funkcija transverzus abdominisa.
· Naučite da prepoznate loše trening tehnike
· Naučite da primenite korektivne vežbe.
· Naučite da napravite program koji sadrži tri faze: stabilnost, snagu i silu.
Datum održavanja seminara :
21 April 2019 (Nedelja)
Lokacija:
Akademija Snage, Novogradska 63, 11080 Zemun
Vreme održavanja seminara :
09:30 - 14:30
Radionicu vodi Boris Šimurina
Cena radionice :
88 € u dinarskoj protiv vrednosti
Učesnici seminara dobijaju na poklon video materijal sa SCCS Belgrade 2017 i 2018 Konferencije, kao i popust na ELDOA 1&2 Kurs.
REZERVACIJA:
Na email sccsbelgrade@gmail.com
Tel: 063 881 22 36
Porukom na FB
Više o abdominalnim mišićima (Jezgru)
Ukoliko "Jezgro" ne funkcionise normalno šanse su da se javi bol u ekstremitetima i kičmi kao i povećana šansa od povrede.
U "Jezgro"spada ceo trup uključujući i unutrašnje organe.
Funkcija "Jezgra"
• Zaštita centralnog nervnog sistema i unutrašnjih organa
• Podrška unutrašnjim organima
• Cirkulatorna podrška
Mišići “Jezgra” se dele na unutrašnje i spoljašnje mišiće
Unutrašnji mišići
Uloga unutrašnjih mišića prilikom pokreta je da ukrute kičmeni stub, grudni koš i karlični pojas tako da glava, ruke i noge imaju stabilnu osnovu.
Ukoliko niste u mogucnosti da aktivirate unutrašnje mišiće jezgra nećete moći da stabilizujete jezgro ili ekstremitete i šansa da se povredite drastično raste, pogotovo u donjem delu ledja.
Dosta sportista ili rekreativaca u teretani koristi pojas, mada vidjam i dosta ljudi koji rade fizičke poslove da koriste pojas ili lumbarne korsete verujući da će im pomoći u stabilizaciji kičmenog stuba.
Istina je na žalost daleko od toga, restrikcijom pokreta u gornjem lumbalnom delu povećava se pokretljivost u donjem lumbalnom delu usled kompenzacije uglavnom na pršljenovima L5/S1. To je uglavnom deo koji se obično i najviše povredjuje. Bez obzira koliko zategnete pojas nećete biti u mogućnosti da ostvarite multidimenzijalnu stabilnost kičmenog stuba bez aktivacije unutrašnjih mišića.
Oklembeljeni trbuh je samo jasan pokazatelj nefunkcionalnog trbušnog zida. Postoji nekoliko razloga za oklembeljen stomak, a Visceroptosis je jedan od njih. Visceral = organi, ptosis = oklembesiti se.
Unutrašnji organi posudjuju nervna vlakna osetljiva na bol od mišićnog sistema. Što bi značilo da kad osećate bol u organima vaš mozak ne može da odredi šta vas boli, mozak samo zna iz kojeg dela kičme bol dolazi, zauzvrat mozak šalje informaciju svim tkivima, organima koji su na tom nervnom kanalu da se ponašaju kao da su u bolu. Pošto bol uvek slabi mišiće, abdominalni mišići izgube tonus i ne reaguju adekvatno na vežbe kao što bi mišić koji nije pod bolom.
Većina žena imaju bol u stomaku ili ponekad u nogama u toku menstrualnog perioda, a ne samo u delu njihovih ženskih organa.
Organi pričaju sa mišićima svo vreme, samo treba da naučimo da ih slušamo.
Visceroptosis
To je učestao problem, pogotovo medju ženama, kad telesni prirodni pojas (pogotovo TVA – Transversus abdominalis) postane neispravan i ne može više da podrži unutrašnje organe. Konstipacija može da izazove poprečno debelo crevo da postane uvećano i teško, a abdominalni zid neće biti u mogućnosti da obezbedi potporu, tada debelo crevo, jetra i želudac počinju da propadaju stavljajući abnormalan pritisak na ostatak digestivnog trakta, na matericu i bešiku koji leže ispod.
Ishrana/način života
Konzumirajući hranu ili piće na koje ste alergični ili netolerantni će uticati na funkciju vašeg abdominalnog zida. Sve što izazove inflamaciju unutrašnjih organa, a komunicira putem nervnog sistema i kontroliše abdominalne mišiće će prouzrokovati da mišići budu slabiji ili da ne reaguju na vežbu.
Drugi uzroci inflamacije su stress, alkohol, lekovi, dodaci hrani, konzervansi i boje.
Takodje hrana koju podgrevate ili kuvate u mikrotalasnim pećnicama izaziva inflamaciju digestivnih organa.
Bol u ledjima
Nervi koji hrane zglobove kičmenog stuba su grane nerava koji hrane mišiće oko kičmenog stuba. Tako da sve što izazove bol u kičmi u delu izmedju donjeg dela grudne kosti i donjem delu kičme može da zaustavi mišiće da rade ispravno.
Pravilno vežbanje
Većina vežbača i ako redovno idu u teretanu ne mogu da se reše oklembesitog stomaka. Problem je u načinu vežbanja, većina ovih vežbača koriste sprave u teretani da bi vežbali trbušnjake.
Ovo se dešava delom zbog toga što vas nervni sistem prilikom stabilizacije kičmenog stuba aktivira duboke abdminalne mišiće samo onoliko koliko mu je potrebno. Vežbanje na mašinama će uglavnom aktivirati velike spoljašnje mišiće umesto malih unutrašnjih mišića.
Spoljašni mišići
To su mišići koji pokreću telo, uglavnom su veći od unutrašnjih mišića i lako ih vidimo na telu.
Testiranje i integracija vaših unutrašnjih i spoljašnjih mišića
Da bi ustanovili da li vaši unutrašnji mišići funkcionišu i da odredite gde trebate da počnete sa kondicioniranjem vašeg “Jezgra”

courses
Nearby hotels and apartments
2 days from now · 10–23°C Mostly Sunny
Општина Нови Београд, Централна Србија, Србија
2 days from now · 10–23°C Mostly Sunny
Општина Нови Београд, Централна Србија, Србија