IDŐRÉSEK - Major Eszter Anna üvegművész kiállítása

Thursday  9 April  2015  6:00 PM    Thursday  30 April  2015 3:00 PM
Save Saved
Last update 19/05/2015
  2

Megnyitó: április 9. 18.00 óra
Megnyitja: Zalán Tibor író, költő

Major Eszter Anna MANNA üvegművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott már be Budapesten és vidéken egyaránt, a MAOE pályázatának egyik nyertese volt.
Munkái között szerepelnek nonfiguratív, absztrakt munkák, valamint grafikusan megvalósított csendéletek. Alkotásai sorozatokra oszthatók, üvegképei a képzőművészet és iparművészet közös mezsgyéjén mozognak, mind színekben, mind formákban törekszik az üveg materiális határainak átlépésére. Képei egyszerre szolgálják az alkalmazott iparművészet dekoráló-gyönyörködtető funkcióját és a képzőművészet, a táblaképek elvontabb világát.
Zenész diplomája révén valamiképp minden munkájában a zeneiségre törekszik: alkotásaiban a ritmus és a dallam, a szerkesztettség és az improvizáció, az intimitás és a szuggesztivitás törekszik egymásra találni és egyben a nehezen megformálható üveg határait feszegetve egy új szimbiózist teremteni. Sorozatokban gondolkodik, ha tetszik minden szériája Variációk egy témára. A téma pedig hol a játék, hol egy hangulat, egy érzés, hol egy ritmus, hol egy már-már képzőművészeti mondat, hol egy színharmónia, vagy épp diszharmónia, hol a tisztaság, hol az emlékezés, az idő, hol pedig egy figuratív világ óvatos és lehetőleg mindig a grafikus hatásnál egyensúlyozó kísérlete.
Képeinek zöme absztrakt alkotás, nagy hangsúllyal a színeken és a gesztusszerű vonalrendszereken, s szinte védjegye, hogy a lírikus formákat geometrikus háttérrendszerekkel "tartja kordában", így egyfajta szabályszerűség és szabadság kontrasztját adva. Itt is a zene köszönhet vissza, a tartott, statikus háttérszövetek mintegy zenekari alap tartják, emelik a magasba és érvényesítik a dallamot, ha tetszik a szólót. Másrészt talán a nőiség egyfajta megnyilvánulása is lehet ez: amint a nő is biztonságra, a megszokott, a jól bevált járt útjára vágyik, s közben ki-kihajlik magára szabott környezetéből, úgy feszül itt is egymásnak egyfajta norma és egy másfajta akarat.
Munkái szándékoltan a táblaképek világában "maradtak", ily módon mindig kacérkodva a képzőművészeti megvalósítás kritériumaival, és dacolva az üvegművészet nem egyszer dekor hatású alap mondanivalójával. Tiffany és ólomüvegmunkái, bár szakrális tartalommal nem bírnak, mégis színvilágukkal, harmóniájukkal és sok esetben egyszerűségükkel sokszor éppen a szakralitást kívánják megcsillantani. Képei rajzosak, játékosak, lehetőleg minden esetben az egyediséget célozva meg.

music
Nearby hotels and apartments
Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, Hungary

Benczúr Ház Commento inserito tramite Facebook
-- 30/03/2015 09:26
Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, Hungary
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.