Književni klub: „Engleski pacijent“

Friday  7 December  2018  6:00 AM    Friday  7 December  2018 8:00 AM
Save Saved
Last update 08/12/2018
  356

Godinu 2018. Lagunin književni klub će završiti knjigom koja je obeležila ne samo ovu već prethodnih 50 godina. Reč je o romanu „Engleski pacijent“ Majkla Ondačija koji je nagrađen Bukerovom nagradom 1992. godine, dok je 2018. dobio i Zlatnog Bukera kao najbolji roman u poslednjih pola veka.
U ovom lirskom romanu Majkla Ondačija putevi četiri slomljena bića ukrštaju se krajem Drugog svetskog rata u napuštenoj italijanskoj vili. Bolničarka Hana, ojađena sveprisutnom smrću, opsesivno neguje svog poslednjeg preživelog pacijenta. Osakaćeni lopov Karavađo pokušava ponovo da pronađe sebe. Povučeni indijski miner Kip traži skrivene bombe u predelima gde ništa nije bezbedno. Svakoga od njih na različit način opseda tajanstveni engleski pacijent koji, izgoreo do unakaženosti, leži u sobi na spratu sam sa svojim uspomenama. Kroz celu priču provejavaju sećanja tog bezimenog čoveka – na zabranjenu ljubav, plamenu strast i rušilački gnev – a tajne koje će se razotkriti zauvek će promeniti sve likove.
Po romanu „Engleski pacijent“ snimljen je istoimeni film, nagrađen sa devet Oskara.
Četrdeset šesta tribina Laguninog književnog kluba održaće se u petak, 7. decembra u knjižari Delfi u SKC-u od 18 sati.
Roman „Engleski pacijent“ je na popustu 30% do 7. decembra u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

cinema
Nearby hotels and apartments
Ресавска, Аутокоманда, Општина Савски венац, Београд, Централна Србија, 11001, Србија
Ресавска, Општина Савски венац, Централна Србија, Србија
Ресавска, Аутокоманда, Општина Савски венац, Београд, Централна Србија, 11001, Србија
Ресавска, Општина Савски венац, Централна Србија, Србија