Mind-Building: näyttely suomalaisesta kirjastoarkkitehtuurista

Sunday  21 April  2019  10:00 AM    Sunday  21 April  2019 8:00 PM
Save Saved
Last update 22/04/2019
  4856

Recurring event

Mind-Building: näyttely suomalaisesta kirjastoarkkitehtuurista
From 20 Mar 2019 to 20 Mar 2019
Go to the event

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kansainvälisellä areenalla kiinnostusta herättänyt kirjastonäyttely esitetään nyt paikassa, johon suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tähänastinen tarina kulminoituu. Mind-Building on esillä Helsingin keskustakirjasto Oodin sisääntulokerroksen aulassa 20.3.–28.4.2019.
Arkkitehtuurikriitikko ja -tutkija Anni Vartolan kuratoima näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehittymistä kautta aikojen ryhmittelemällä seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta eri teemojen alle. Arkkitehti Tuomas Siitosen ja graafikko Johannes Niemisen suunnittelema, nyt Oodiin mukautettu näyttely tuo sisääntulokerroksen juhlavaan aulaan piirustusten, kuvien, pienoismallien ja tekstien lisäksi kirjastoihin liittyvää esineistöä sekä biennaalia varten toteutetut video- ja ääniteokset. Venetsiassa näyttelyn pääkohteeseen Oodiin tutustuttiin pienoismallien välityksellä – nyt rakennus on koettavissa todellisena tilana ja materiaalina.
Oodin henkilökunta on valikoinut näyttelyn yhteyteen Helsingin kaupunginkirjaston laajoista valikoimista löytyvää arkkitehtuurikirjallisuutta. Myös Mind-Building-katalogi, joka on olennainen osa itse näyttelyä, on luettavissa ja lainattavissa Oodissa ja muissa Helsingin kirjastoissa. Katalogiin voi tutustua verkossa osoitteessa mind-building.fi, ja näyttelyn aukeamisesta lähtien sen voi hankkia Pohjoismaiden johtavan arkkitehtuurikirjankustantamon Arvinius + Orfeuksen verkkokaupasta.
Näyttelyn kirjastot on esitelty myös Finnish Architecture Navigator -palvelussa osoitteessa navi.finnisharchitecture.fi.
kirjastoarkkitehtuuri
finnisharchitecture
mindbuilding
* * *
Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon tuottama Mind-Building oli esillä Suomen paviljongissa vuoden 2018 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa toukokuun lopusta marraskuun loppuun. Puolen vuoden aikana Suomen näyttelyn näki ennätykselliset 90 000 biennaalivierasta. Myös kansainvälinen media noteerasi ennennäkemättömän laajasti Suomen näyttelyn ja sen esiin nostaman teeman, suomalaisen kirjastolaitoksen merkityksen hyvinvointiyhteiskuntamme rakentumiselle. Mediahuomio tuki odotusta ja kasvavaa innostusta Oodin (ALA-arkkitehdit) aukeamisesta joulukuussa heti biennaalin sulkeutumisen jälkeen.
Vuodesta 1980 lähtien järjestetty Venetsian arkkitehtuuribiennaali on maailman arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena. Viime vuonna biennaalin eri tapahtumapaikoissa vieraili yhteensä lähes 300 000 kävijää. Arkkitehtuuribiennaali järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa.
* * *
MIND-BUILDING
Komissaari: Hanna Harris, Archinfo Finland
Kuraattori: Anni Vartola
Näyttelysuunnittelu: Tuomas Siitonen
Graafinen suunnittelu: Johannes Nieminen
Työryhmä / Archinfo Finland: Maikki Lavikkala, Miina Jutila, Sini Parikka
Kirjastot
Rikhardinkadun kirjasto, Kallion kirjasto, Viipurin kirjasto, Töölön kirjasto, Tampereen pääkirjasto Metso, Kuhmon kaupunginkirjasto, Vallilan kirjasto, Joensuun kaupunginkirjasto, Raision kirjasto ja auditorio, Sellon kirjasto, Lohjan pääkirjasto, Turun pääkirjasto, Seinäjoen pääkirjasto Apila, Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa, Harald Herlin -oppimiskeskus, Maunulatalo, Helsingin keskustakirjasto Oodi
Arkkitehtitoimistot
ALA Architects, Anttinen Oiva Architects, Artto Palo Rossi Tikka Architects, Helander–Leiviskä Architects, Helin & Co Architects, JKMM Architects, K2S Architects, Lahdelma & Mahlamäki Architects, Mustonen Architects, Architects NRT, Tuomo Siitonen Architects, Talli Architecture & Design, Valvomo Architects
Taiteilijat
Antti Auvinen & Marja Rautaharju (videoteos), Helmi Kajaste (videoteos), Martti Kalliala (ääniteos)
Päätukija
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Pääyhteistyökumppani
Helsingin kaupunki
Yhteistyökumppanit
Helsingin näyttelyssä Oodi, Helsingin kaupunginkirjasto, Konto Acoustics, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo, Yle Kulttuuri ja viihde
Yhteistyökumppanit
Venetsian näyttelyssä Suomen Rooman suurlähetystö, Konto Acoustics, Artek, Visit Finland, Visit Jyväskylä, Visit Seinäjoki, MTAB Finland, Rakennustietosäätiö, Arkkitehti-lehti, Alvar Aalto -säätiö, Helsingin kaupunginkirjasto

culture art
Nearby hotels and apartments
2 days from now · 5–14°C Mostly Cloudy
Helsinki, Etelä-Suomi, Suomi
2 days from now · 5–14°C Mostly Cloudy
Helsinki, Etelä-Suomi, Suomi