Suomi-Finland 100 - könyvbemutató

Wednesday  25 October  2017  6:00 PM    Wednesday  25 October  2017 7:00 PM
Save (72) Saved (73)
Last update 26/10/2017
  5

Rendezvény Finnország függetlenségének 100 évfordulójának tiszteletére
“100 SZOCIÁLIS INNOVÁCIÓ FINNORSZÁGBÓL" - KÖNYVBEMUTATÓ
Krausz György Magyarország egykori finnországi nagykövete és felesége Karakó Judit bemutatják a Finnország függetlenné válása alkalmából megjelent könyvet, amelyet személyes tapasztalataikkal egészítenek ki. Finnországot és általában a finneket ismerjük a természeti adottságokról (Ezer tó országa, hosszú hideg tél), a műszaki innovációkról (Nokia, Kone), a kiváló sportolókról (Nurmi, Virén, autóversenyzők) esetleg építészeiről, lakberendezőiről, de kevésbé köztudottak azok a szociális innovációk, amelyek az egész társadalmat meghatározzák és együtt alkotják a "finn csodát".
JUHANNUS, SZENT IVÁN ÉJ FINNORSZÁGBAN
CSORBA KÁROLY FOTÓKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA FILMVETÍTÉSSEL
Megnyitja: Krausz György
Családi kötödésünk miatt többször eljutottam Finnországba. Ez a fenséges északi táj nagyon elvarázsolt. Óriási élmény volt a felfedezése és fényképezése. A „Juhannus”, a Szent Iván Éj ünnepének kultusza az északi országokban még sokkal nagyobb, mint nálunk. Nem csoda, hiszen a hosszú téli sötétség után a nyári„Fehér Éjszakák” élménye egészen felfokozott. A máskor zord északi természet ilyenkor rohamléptekben hozza be lemaradását. A nap szinte egész nap fent van a horizonton. Képeimmel az északi táj szépségének és érintetlenségének, az „Elveszett Éden”-nek a hangulatát próbálom visszaadni a nyári napforduló idején. Ez az a rövid, de gyönyörű időszak, amelyre a finnek és az északi népek a hosszú, sötét és hideg tél után egész évben várnak.
Köszönöm Pirjonak és Sepponak, hogy kis faházukban, egy igazi finn MÖKKI”-ben lakhattunk a tajga övezetben. Ez a csodálatos helyszín Tamperétől északra található a Nasijarvi-tó partján, távol mindentől, egy gyönyörű nyírfa- és fenyőerdő közepén.
A portrékat Turkuban, Finnország legősibb városában, a KESKIAJAN TURKU forgatagában fotóztam.
Az ember és az állatok nagyon közeli kapcsolatát bemutató képek Helsinkiben a Seurasaari-szigeten készültek.
KALEVALA KÓRUS KONCERTJE
Karnagy: Katonáné Malmos Edit
A budapesti kórus finnül, észtül és magyarul énekel.
A három nemzet népdalai mellett a legismertebb finn zeneszerző Sibelius műveitől Bárdos Lajos műveKig nagyon sokféle zenét hallhatunk nagyszerű előadásukban.

Nearby hotels and apartments
Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, 1068, Hungary
Benczúr Ház
Benczúr u. 27., Budapest, 1068, Hungary