Tribina Tragom prijevoda: Dalibor Joler i Romana Perečinec

Monday  16 April  2018  6:00 PM    Monday  16 April  2018 8:00 PM
Save (59) Saved (60)
Last update 17/04/2018
  490

Tragom prijevoda ide dalje: dvoje svestranih prevoditelja i dva zanimljiva teksta koji se bave problematikom ljubavi.

Richard David Precht: Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja (prev. Dalibor Joler, 2017., V.B.Z. online bookshop & club)

Connie Palmen: Ti kažeš (prev. Romana Perecinec, 2017., Naklada Ljevak)

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.

Richard David Precht zvijezda je među njemačkim intelektualcima - filozof, profesor, publicist i pisac bestselera, među kojima je i: "Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja".
I kako pisati, stručno i uvjerljivo, o nečemu o čemu svi sve znaju? O romantičnoj ljubavi, tom „potpuno nesređenom osjećaju“, autor je ipak napisao 330 sadržajnih i sređenih stranica, u kojima odnedavno možete uživati i na hrvatskom jeziku zahvaljujući Daliboru Joleru. On će nam ispričati kako se probijao kroz taj naizgled lagan i zabavan, ali vrlo zahtjevan tekst. Čut ćemo koje su zamke stručno-popularnog diskursa, i u čemu je sličnost dobre publicistike i dobre književnosti kroz prevoditeljsku prizmu.

Drugi tekst poseže za životima Syvije Plath i Teda Hughesa, i radi sve ono što književnici i teoretičari zadnjih pola stoljeća od tragičnog kraja života poznate spisateljice nisu: daje glas pjesniku i suprugu, i priča njegovu verziju priče. "Ti kažeš" je šesti roman nizozemske književnice Connie Palmen, koji je pokrenuo lavinu gnjeva u feminističkim, a obožavanja u čitalačkim krugovima. I dok element tragične romantične ljubavi najviše osvaja širu publiku, kritika hvali autoričinu vještinu u preuzimanju glasa Teda Hughesa.
S Romanom Perečinec razgovarat ćemo o načinima na koje se ona uživljavala u taj hibridni pripovjedni glas, o izazovima prevođenja iznimno poetičnih proznih tekstova, i doznat ćemo razmišlja li ona drukčije o pjesnikinji Sylviji Plath i pjesništvu druge polovice 20. stoljeća, nakon ovog romana.

education
Nearby hotels and apartments
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5, Zagreb, 10000, Croatia
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5, Zagreb, 10000, Croatia