Tribina Tragom prijevoda: Dalibor Joler i Romana Perečinec

Monday  16 April  2018  6:00 PM    Monday  16 April  2018 8:00 PM
Save (59) Saved (60)
Last update 17/04/2018
  489

Tragom prijevoda ide dalje: dvoje svestranih prevoditelja i dva zanimljiva teksta koji se bave problematikom ljubavi.

Richard David Precht: Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja (prev. Dalibor Joler, 2017., V.B.Z. online bookshop & club)

Connie Palmen: Ti kažeš (prev. Romana Perecinec, 2017., Naklada Ljevak)

Tribinu moderira Anda Bukvić Pažin.

Richard David Precht zvijezda je među njemačkim intelektualcima - filozof, profesor, publicist i pisac bestselera, među kojima je i: "Ljubav. Dekonstrukcija jednog osjećaja".
I kako pisati, stručno i uvjerljivo, o nečemu o čemu svi sve znaju? O romantičnoj ljubavi, tom „potpuno nesređenom osjećaju“, autor je ipak napisao 330 sadržajnih i sređenih stranica, u kojima odnedavno možete uživati i na hrvatskom jeziku zahvaljujući Daliboru Joleru. On će nam ispričati kako se probijao kroz taj naizgled lagan i zabavan, ali vrlo zahtjevan tekst. Čut ćemo koje su zamke stručno-popularnog diskursa, i u čemu je sličnost dobre publicistike i dobre književnosti kroz prevoditeljsku prizmu.

Drugi tekst poseže za životima Syvije Plath i Teda Hughesa, i radi sve ono što književnici i teoretičari zadnjih pola stoljeća od tragičnog kraja života poznate spisateljice nisu: daje glas pjesniku i suprugu, i priča njegovu verziju priče. "Ti kažeš" je šesti roman nizozemske književnice Connie Palmen, koji je pokrenuo lavinu gnjeva u feminističkim, a obožavanja u čitalačkim krugovima. I dok element tragične romantične ljubavi najviše osvaja širu publiku, kritika hvali autoričinu vještinu u preuzimanju glasa Teda Hughesa.
S Romanom Perečinec razgovarat ćemo o načinima na koje se ona uživljavala u taj hibridni pripovjedni glas, o izazovima prevođenja iznimno poetičnih proznih tekstova, i doznat ćemo razmišlja li ona drukčije o pjesnikinji Sylviji Plath i pjesništvu druge polovice 20. stoljeća, nakon ovog romana.

education
Nearby hotels and apartments
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5, Zagreb, 10000, Croatia
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Preradovićeva 5, Zagreb, 10000, Croatia
Is this your event? Claim it now

Make sure your information is up to date. Plus use our free tools to find new customers.