XXVII Međunarodni festival etnološkog filma

Tuesday  9 October  2018  11:00 AM    Saturday  13 October  2018 10:00 PM
Save Saved
Last update 14/10/2018
  316

XXVII Međunarodni festival etnološkog filma održaće se od 9 - 13. oktobra 2018. godine. u Etnografskom muzeju u Beogradu.
Ovom prilikom će biti predstavljena najnovija svetska i domaća produkcija etnološkog i antropolološkog filma.
Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada GRANDPRIX „Dragoslav Atonijević“ Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji studentski film, Nagrada za najbolji ID3min film
http://etnografskimuzej.rs/rs
http://www.etnofilm.org/index.php/sr/
„Prema saopštenju Selekcione komisije, u izvesnom broju filmova primetno je nastojanje da autori sami sebe posmatraju dok posmatraju one „druge“ (tj. druge kulture, narode i zajednice). Zatim su tu ponovo, kao tema, i neprestane i intenzivne migracije širom planete, koje nam donose obilje novog filmskog materijala o višestrukim ljudskim identitetima, neminovno zahvaćenim istim „velikim talasom“. Odlukom Selekcione komisije, ove godine imamo nešto više filmova u konkurenciji za nagrade u odnosu na prethodna izdanja. Među njima postoji i izvestan broj filmova iz domaće produkcije, što svakako ohrabruje.
Specijalni programi donose nam pregršt dešavanja. Poklonićemo publici ekskluzivan program novije produkcije etnografskih dokumentaraca iz Indije, koja je ove godine zemlja u fokusu. Predstavićemo na Festivalu i dva etnografska muzeja – jedan iz Pekinga, a drugi iz Zagreba.
Kineski muzej je nedavno pokrenuo festivalsku manifestaciju srodnu našoj i gledaćemo nekoliko filmova iz njihove produkcije. S druge strane, filmom Pet predstavlja se muzej iz Hrvatske, a pomenuto filmsko ostvarenje ujedno je i prateći program gostujuće izložbe iz Zagreba u Etnografskom muzeju u Beogradu. Programom pod nazivom Etnoforenzičari dozvola za pušenje predstavljamo dokumentarni. Serijal Hrvatske televizije s elementima igrane strukture. Naš Festival već duži niz godina sarađuje s ovom televizijom, tačnije s uredništvom emisija posvećenih narodnoj i tradicionalnoj kulturi.
Najzad, u saradnji s Balkanskim dokumentacionim centrom i Regionalnim centrom za nematerijalno kulturno nasleđe (oba iz Sofije, Bugarska) priredićemo forum (pitching forum) pod nazivom Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu (Filming ICH) na kom će biti predstavljeni novi dokumentarni filmski projekti u poodmakloj fazi produkcije inspirisani nematerijalnim nasleđem.“

cinema festivals
Nearby hotels and apartments
Studentski trg 13, 11000 Belgrade, Serbia
13 studentski trg, belgrade, 11000, serbia
Studentski trg 13, 11000 Belgrade, Serbia
13 studentski trg, belgrade, 11000, serbia